Nový ledomílař Jirka Moravec

Ledová míle – to je celosvětová plavecká otužilecká vrcholná výzva. Splní ji ten, kdo uplave v ledové vodě o teplotě maximálně 5°C anglickou míli – to je 1609 metrů. Tuto výzvu splnil a její pravidla formuloval v roce 2009 jihoafrický plavec Ram Barkai, první v Česku ji zdolal Jirka Kuřina v prosinci 2013. Do 4. března 2023 je celosvětově evidováno 505 ledových mílařů, z toho 33 v naší republice.

Dalších šest českých plavců se pokusilo zdolat ledovou míli v neděli 5. března v Hradci Králové na řece Labi. Jirka Moravec byl jedním z nich. Voda měla teplotu 3,1°C a stále ještě po nedávném povodňovém stavu byl proud o trochu větší než obvykle. Podle pravidel se musí na řece startovat a končit v jednom místě, Jirka se s proudem statečně pral a míli uplaval za 52 minut a 37 sekund. Úspěšní byli ještě čtyři další: Libor Štědroň 31:49, Jiří Novák 39:33, Josefína Poláková 54:30 a Pavel Vilím 58:50. Jirka Moravec se stal 36. ledomílařem v Česku, 508. na světě a šestým v klubu SOHK. Blahopřejeme !!!

Řada členů klubu pomáhala s organizací této akce. Těm patří velké poděkování. Fotoreportáž je od Dany Razimové, další dokumentace z mnoha jiných zdrojů bude zveřejněna později. Zařazení uvedených výkonů do celosvětové evidence očekáváme v nejbližších dnech.

Napsat komentář